Förberedelser inför körprov

Slarva inte med förberedelserna inför ditt körprov – ju mindre stressad du kommer till körprovet desto bättre. Därför är det onödigt att öka stressen genom slarviga förberedelser – se till att vara bra förberedd så undviker du att sätta onödig press på dig själv.

Var trygg i fordonshanteringen

Det egentligen viktigaste är att du känner dig trygg med fordonshanteringen – d.v.s. att du har kört tillräckligt mycket för att känna dig någorlunda hemmastad på vägarna. Man brukar säga att det för de allra flesta tar 1-2 år innan man lär sig bli en riktigt bra bilförare, men självklart måste du inte övningsköra eller gå i bilskola i flera år innan du gör ditt körprov. Nej, det viktigaste är att du känner dig trygg med själva grunderna, att du lägger märke till vägmärken, kan trafikregler och klarar av att planera din körning.

Detta kan de flesta lära sig mycket snabbare, och det är detta du ska vara förbered på – det är ingen som förväntar sig att du ska vara en perfekt bilförare när du gör ditt körprov, eftersom det krävs lång erfarenhet och många mil på vägarna för att bli en riktigt bra förare. Så lura inte dig själv till att du ska vara helt perfekt – du ska endast vara tillräckligt bra för att kunna köra säkert i trafiken, inget mer.

Dagen innan körprovet

Dagen innan körprovet är en viktig dag – trots allt ska du genomföra ett svårt prov nästföljande dag. Du kommer ha mycket större chans att klara sig om du är på topp både fysiskt och mentalt. Så börja planera din provdag i god tid – hur ska du ta dig till provorten? Åker du med din trafikskolelärare? När ska ni träffas? Åker du kommunalt? I sådant fall bör du ta reda på när bussen/spårvagnen/tunnelbanan/tåget går och du bör vara ute i god tid, se till att ha marginal om du av någon anledning skulle råka missa just din transport.

Sedan bör du också lägga alla papper som du kan tänkas behövas på ett och samma ställe, packa gärna ner dem i en väska eller portfölj så du kan vara säker på att du inte glömt något (för säkerhets skulle kan du ju alltid dubbelkolla innan du lämnar hemmet). När du vet hur och när du ska ta dig till provorten och är säker på att du har alla papper som du behöver kan du känna dig lugn på att allt det byråkratiska är ordnat.

Nu gäller det bara att ta det lugnt – om du jobbar eller har skola den dagen som du ska göra körprovet, följ dina vardagsrutiner, men se till att lägga dig i tid. Minst 8 timmars sömn rekommenderas! Om du är ledig dagen då du gör körprovet, varför inte ägna kvällen åt något roligt och avslappnande? Gå på bio, fika med vännerna eller gör något annat roligt!

Provdagen

Återigen, om du jobbar eller har skola, gör allt som vanligt. Det enda undantaget är väl om du har några arbetsuppgifter som får dig att bli stressad och som går att skjuta upp till morgondagen – då kan du försöka spara dina nerver och lägga dessa jobb åt sidan. Men avvik inte för mycket från din vardagsrutin.

Om du är ledig, passa på att sova ut ordentligt, äta ordentligt, vila upp dig, ta det lugnt! Och sedan kommer det säkert att gå galant… Om du undrar mer över hur själva körprovet går till, klicka här för att få tips och råd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *